Bewegen, waarom is het goed?

Wellicht kent iedereen de haat- en liefdeverhouding die je soms met bewegen kan voelen. Het “je ertoe zetten” kan soms als een stierlijk vervelend gevecht met jezelf voelen… Laten we er nog even een schepje bovenop doen! Is het ook niet de grootste tegenstrijdigheid dat de drempel tot gaan bewegen nog hoger is als we ons een tijdje niet goed voelen? En dan vervolgens alle hulpboeken, blogs en zoekmachines je unaniem adviseren: ga bewegen! Bewegen, bewegen, bewegen. Waarom dan?

Nou dat zal ik je eens vertellen…
Simpel gezegd heeft ons lichaam een ‘aan’ en ‘uit’-stand. Ons lichaam probeert zoveel mogelijk balans tussen beide standen te vinden, wat met een mooi woord homeostase wordt genoemd. Sta jij al lang in een overlevingsstand? Dan voel je waarschijnlijk dat je lichaam maar in de aan-stand lijkt te blijven staan? En merk je dan ook dat de uit-switch niet meer zo makkelijker bereikbaar lijkt? Check. De balans tussen beide standen, en dus de homeostase, is verstoord.

Handmatig uitschakelen
Bewegen is één van de dingen waarmee je je lichaam een handje kan helpen in het herstellen van de balans. Als je aan staat is jouw lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit houdt in dat je een verhoogde spierspanning in je lichaam voelt. Je ademhaling en hartslag hoger zijn. En continu adrenaline door je lichaam voelt stromen! Je kunt je voorstellen dat deze aan-stand niet erg functioneel is als je op een stoel zit, in bed ligt of op wat voor manier dan ook in rust probeert te zijn. Daar komt het bruggetje naar bewegen…

Bewegen, waarom is het goed

Invloed van bewegen
Tijdens beweging is de aan-stand wél functioneel! Jouw snellere ademhaling, hartslag en verhoogde spierspanning zijn nodig tijdens inspanning. Zelfs jouw overdosis aan adrenaline kan ‘verbruikt’ worden. Dit is de reden waarom je je na inspanning rustiger kan voelen. Doordat je jouw aan-stand functioneel hebt gemaakt, help je jouw lichaam om weer richting de ‘uit’-stand te schakelen.

Doseren
Bovenstaande heeft wel een kleine aanmerking… De manier waarop je beweegt is namelijk cruciaal. Het keywoord is doseren! Ben jij meer van het alles of niets? Pempamsie heeft een cursus doseren, die jou van alle handvatten voorziet om het grijze gebied tussen alles en niets te leren kennen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *