Welk beeld heb jij van jezelf?

Je staat er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar je praat nogal wat tegen jezelf op een dag. Dan kun je er maar beter een goed gesprek van maken, toch? Want de woorden die je elke dag gebruikt, hebben een behoorlijke invloed op jouw leven. Zo doet dat innerlijke dialoog van alles met de kleuring van jouw zelfbeeld. Laten we daar eens op inzoomen… 

Beeld van jezelf
Het woord zelfbeeld zegt het eigenlijk al: het is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd. Zo’n beeld komt niet van dag tot dag tot stand. Het is een brouwsel van aanleg, gezin van herkomst, jarenlange ervaringen, overlevingsstrategieën… Het mag duidelijk zijn, het is iets dat in de loop van jouw leven gevormd is.

tekstvak zelfbeeld4


Wat als dat beeld negatief is?

Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over jezelf die tot uiting komt in je denken, in je gevoel en in je gedrag. Het heeft invloed op veel gebieden van je leven en brengt nogal wat beperkingen met zich mee. Hardnekkig is het ook, want hoe verander je een beeld dat je gedurende jaren van jezelf gevormd hebt?


Laten we, om duidelijkheid te scheppen, een uitstapje maken naar ons geheugen…

Vanaf onze geboorte worden we voortdurend gebombardeerd met informatie en indrukken. Alles wordt opgeslagen in ons geheugen. Het wordt geordend, gegroepeerd en dan opgeslagen in een denkbeeldig archief. Informatie over de buitenwereld, informatie die over jou gaat… Van de blik van je vader als je met je rapport thuiskwam, de gedachten over jezelf als je in de spiegel keek tot aan die sneer van je “beste” vriendin. Dingen die bij elkaar horen komen bij elkaar in een doos. Nou werkt het zo dat, hoe voller en voller een specifieke doos wordt, hoe prominenter deze aanwezig raakt in het geheugen. Bij een negatief zelfbeeld krijgt die negatieve uitpuilende doos dus steeds meer invloed op jouw denken, gevoel en gedrag.

zelfbeeld5-1

“Ik ben waardeloos”-knop
Met de vermoeide blik van je collega bevestig je jezelf in een split second dat je dom bent. Dat grapje van jouw lieftallige vriendje drukt direct op de “ik ben waardeloos”-knop en zelfs het kaartjesapparaat bij de trein weet jou ervan te overtuigen dat je “echt niets kunt”. Negatieve gedachten komen op als kakken. En een succesje? Zelfs die loopt het risico de negatieve doos te vullen, aangezien de kans groot is dat je ook daar het nodige op aan te merken hebt. 

Hoe kun je jouw zelfbeeld verstevigen?
Wat eenmaal in het archief zit, krijg je er niet meer uit. Wel kun je er nieuwe, positieve informatie naast zetten. Er is nieuwe informatie nodig om te kunnen concurreren met jouw overvolle negatieve doos. Alleen op deze manier gaat deze doos minder opvallen. En het klopt, het is een hele kunst om je blik te verleggen naar het ‘positieve’ als je dat niet gewend bent, maar je kunt het leren.

Wil jij leren hoe je die overvolle doos de mond kan snoeren? Let’s do it!
Bewustwording is de belangrijkste stap tot verandering!


Naast bewustwording, hebben we nieuwe informatie nodig! Koop een positief boekje voor jezelf en schrijf daar jouw dagelijkse positieve ervaringen in op. Tip: begin klein (“de zon liet zich zien & ik heb ervan genoten”)!

Heb jij behoefte aan meer handvatten? Pempamsie biedt een compacte training aan, waarin we samen kijken wat jij nodig hebt om de concurrentiestrijd met jouw negatieve zelfbeeld aan te gaan!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *