OVER PEMPAMSIE

Ondanks dat we als rationeel ingestelde wezens het hoofd volgen, is het opnieuw (leren) luisteren naar je lichaam bij veel klachten the solution. Het lichaam is de informatiebron die ons duidelijk maakt hoe het met ons gaat – alleen dan in een andere taal. En hoe leer je een nieuwe taal? Het is handig om iets van de taal te weten, zoals de basisbeginselen van de grammatica. Verder is het een kwestie van de juiste richting en handvatten krijgen om zelf te gaan oefenen. Pempamsie gaat precies op deze manier te werk.

 

COACHING

Als grammaticaal basisbeginsel wordt eerst het hoofd gerustgesteld. Want zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Rationeel begrijpen waarom we ons zo voelen? Begrijpen waarom we (nu ineens) de taal van het lichaam moeten leren? Je gaat begrijpen waarom je voelt wat je voelt, je leert jouw (disfunctionele) gedachten te herkennen en krijgt inzicht in de gedragspatronen die jouw klachten in stand houden. 

 

ERVAREN

Waar je in een andere therapievorm op een gegeven moment denkt: “Oké, nu heb ik mezelf uitgeplozen en weet ik dat ik m’n grenzen aan moet geven”, gaat Pempamsie verder… Je leert hoe je je grenzen aan kunt gaan geven! 

 

De daar achterliggende therapievorm, psychomotorische therapie ook wel PMT, is ervaringsgericht. We kunnen onszelf feilloos vertellen dat we meer moeten ontspannen, grenzen moeten bewaken en emoties niet moeten opkroppen. Maar het doen, daar zit de moeilijkheid vooral! In de PMT is er daarom aandacht voor doen! Al doende word jij je bewust van de factoren die jouw klachten in stand houden. Het bewustwordingsproces zit vol “eye-openers”, die jou de gelegenheid bieden om te experimenteren met “anders doen”. Er wordt continu een relatie gelegd met het dagelijkse leven, want het gaat er uiteindelijk om dat jouw nieuwe gedrag toepasbaar is op al jouw levensvlakken. Aan het eind van de behandeling heb je dan ook een persoonlijk stappenplan met praktische handvatten. Zo kun jij zelf verder met het vloeiend leren spreken van deze relatief nieuwe taal.

Hoe kan ik bewuster zijn van mijn lichaam?
Hoe leer ik ontspannen?
Hoe kan ik meer doseren?
Hoe weet ik wat mijn grenzen zijn?
Hoe kan ik mijn grens aangeven? Daadwerkelijk nee zeggen?
Mijn zelfbeeld versterken, hoe dan?
Hoe ga ik met mijn (wirwar aan) emoties om?
Hoe word ik assertiever?
Kortom: hoe kan ik (weer) in mijn kracht komen?

MEER LEZEN OVER ERVARINGSGERICHTE METHODES?